Hier papier……..en mondmaskers!

Sinds 1 december heeft onze overheid iedere burger verplicht om een mondmasker te dragen. Inmiddels is het duidelijk dat mondmaskers niet meer uit het straatbeeld zijn weg te denken, letterlijk en figuurlijk. Je zal wel denken, hoezo letterlijk en figuurlijk? Zoals vele burgers in deze tijd worden er veel ommetjes gemaakt in parken, woonwijken, stranden etc. om een frisse neus te halen en om te genieten van de natuur. Ook wij wandelen dagelijks een aantal keren om even een frisse neus te halen en de natuur te bewonderen. Zo fijn om even een ander beeld op het netvlies te hebben dan het interieur in je huis. Zo fijn om de vogels, de eenden, meerkoeten en futen te zien zwemmen en af en toe een hond te mogen begroeten die jou kwispelend tegemoet komt. Vooral voor onze gezondheid is het goed om te blijven bewegen en buiten te zijn. Maar als we dan buiten wandelen willen we niet geconfronteerd worden met rondslingerende mondmaskers en vuil.

Ondanks alle restricties rondom Corona is het dagelijkse uitstapje, buiten in de natuur, zo ongelooflijk fijn. Al kijkend in de mooie natuur wordt ons beeld hier en daar verstoord. Het zien liggen van flesjes, blikjes, papier en mondmaskers in gras en water is toch wel heel triest.

Je vraagt je af waarom? Waarom moeten mensen rommel op de grond gooien?  Er staan toch prullenbakken en als er geen prullenbak is dan hou je het afval toch bij je totdat je een prullenbak tegenkomt. Wellicht is het een gat in de markt om biologisch afbreekbare zakjes voor aan een fiets of scooter te ontwikkelen waar men het vuil in kan stoppen om vervolgens het thuis te deponeren. Maar dan is het probleem nog niet opgelost. Het gaat om de awareness van het probleem. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we met z’n allen in de Gemeente, dorp, buurt en/of wijk dezelfde missie en visie hanteren. Het platform inhaarlemmermeer.nl biedt een mooie oplossing om gezamenlijk een campagne te bouwen tegen rondslingerende mondmaskers en overig vuil. Wist je dat onze rioleringen zelfs verstopt raken door mondmaskers, plastic handschoenen en  schoonmaakdoekjes? Gezamenlijk kunnen we de Gemeente erop attenderen dat er behoefte is aan meer vuilnisbakken in de wijk. Vuilnisbakken met het logo: “Hier kunt u uw mondmaskers weggooien’ bijvoorbeeld? Gezamenlijk kunnen we de Gemeente meehelpen met het behalen van de milieudoelstellingen. Samen naar een betere leefomgeving voor mens en dier!

Dus laten we dit onderwerp actief bespreken op scholen, thuis, in buurten en wijken en laten we gezamenlijk oplossingen bedenken, aandragen en uitvoeren. Inhaarlemmermeer.nl kan groepen voorzien van een online ruimte waar ideeën en plannen kunnen worden geventileerd.

Laat onze buurt niet verpauperen. Wij allen hebben behoefte aan een stukje ruimte, natuur en ontspanning. Spreek een ander aan als het vuil nonchalant op de grond wordt gedumpt. Een ieder in de Gemeente Haarlemmermeer zou het zeer waarderen als onze leefomgeving schoon blijft voor spelende kinderen, wandelende recreanten en dieren. Laten we samen het goede voorbeeld geven voor een schonere leefomgeving! Samen sterk!

Over de auteur: Nicole Peereboom
Vertel ons meer over jezelf.

Doe mee!

Doe mee met onze community!
Deelname is gratis en zonder verpichtingen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties