7 voorspellingen voor een post-coronavirus wereld!

Werk op afstand, automatisering en telegeneeskunde kunnen binnenkort de nieuwe norm worden.

De pandemie van het coronavirus zal worden herinnerd als een gebeurtenis die de wereld herschikt. Net als de Grote Depressie, de val van de Berlijnse Muur en de wereldwijde financiële crisis van 2008, zal het de sociale en economische veranderingen versnellen die anders jaren zouden hebben geduurd om werkelijkheid te worden.

Hoe lang het ook duurt, we zullen dit virus uiteindelijk verslaan en onze economieën zullen uiteindelijk herstellen van de zware recessie die het teweeg heeft gebracht. Maar als het stof is neergedaald en de maskers afgaan, zal de pandemie ons sociale en economische gedrag permanent hebben hervormd. Hier zijn een paar resultaten die steeds waarschijnlijker lijken.

1. Bedrijven die handel drijven in digitale diensten en e-commerce, zullen onmiddellijk en blijvend winst boeken

Met mensen die binnenshuis geïsoleerd zijn en weg van andere mensen, zullen op korte termijn degenen zijn die goederen en diensten leveren zonder fysiek contact met hun klanten te hoeven hebben.

Winnaars in deze categorie zijn cloud computing-providers (bijvoorbeeld Amazon Web Services), remote work-services zoals Zoom, Slack, Microsoft Teams, virtual reality-bedrijven zoals Oculus, streaming-services zoals Netflix en esports-organisaties zoals Cloud9.

Het verkeer op sociale media zal stijgen, maar de inkomsten van adverteerders zullen lijden onder de zwakke vraag in een kreupele economie. Coca-Cola heeft al alle advertenties op sociale media getrokken; naarmate zijn collega’s volgen, zal de scherpe algehele daling van de advertentie-uitgaven tot uiting komen in productiebedrijven, reclamebureaus en tv- en radiostations.

Op korte termijn zullen ook e-commerce platforms, voedsel bezorgdiensten en logistieke bedrijven winnaars zijn. Wanneer de economie uiteindelijk verbetert, zullen deze winsten grotendeels voortduren dankzij diepgewortelde verschuivingen in het koopgedrag van consumenten.

2. Werken op afstand wordt de standaard

Werknemers die plotseling noodgedwongen vanuit huis werken, ervaren een verandering in hun werkstijl die hen het pak en het woon-werkverkeer bespaart en veel van hen meer flexibiliteit geeft met hun schema’s en eisen buiten het werk. Velen zullen merken dat ze liever op afstand werken en als de crisis voorbij is, zal het voor sommige bedrijven moeilijk en duur worden om hen die optie te ontzeggen, terwijl anderen van deze nieuwe voorkeur willen profiteren. 

De technologie voor werken op afstand zal verbeteren, waardoor het soort vermenging mogelijk wordt dat voorheen persoonlijke ontmoetingen vereiste. Dit zal leiden tot een ernstige neergang van commercieel vastgoed, aangezien bedrijven hun werkplekken drastisch inkrimpen.

In combinatie met strengere reisbeperkingen en verplichte quarantaines voor buitenlanders die bepaalde landen binnenkomen, zal dit ook zware druk leggen op industrieën die afhankelijk zijn van zakenreizen. Het zal ook leiden tot een uittocht van bedienden uit grote steden – zodra de routines voor het werken op afstand van bedrijven zijn gladgestreken, zullen hun nieuwe op afstand werkende werknemers de flexibiliteit hebben om uit dichtbevolkte steden naar goedkopere gebieden te verhuizen.

3. Veel taken zullen worden geautomatiseerd en de rest zal op afstand geschikt worden gemaakt

Om de crisis te overleven, moeten bedrijven hun minst productieve werknemers ontslaan, automatiseren wat ze kunnen automatiseren en de rest op afstand laten werken. 

Degenen die dit effectief doen, zullen leaner en efficiënter worden. Ze zullen ook geen prikkel hebben om terug te keren naar hun personeel van vóór de crisis – en veel van degenen wier functies zijn geautomatiseerd, zullen de vaardigheden missen om te concurreren in de nieuwe economie van na de crisis. 

De arbeidsparticipatie zal eronder lijden. Op middellange en langere termijn zullen deze bedrijven zich ook realiseren dat de functies die ze op afstand hebben gemaakt ook kunnen worden vervuld door hoogopgeleide werknemers in goedkopere landen. 

Kortom, banen zullen eerst verhuizen van persoonlijk naar afgelegen thuis, en na verloop van tijd zullen ze van afgelegen thuis naar afgelegen in het buitenland gaan.

4. Telegeneeskunde zal het nieuwe normaal worden, wat een explosie aangeeft in de medische technologie

Binnen enkele weken zijn de regelgevende belemmeringen voor telegeneeskunde in de VS grotendeels weggenomen. Artsen in de VS voeren nu bezoeken op afstand uit over staatsgrenzen heen, kunnen patiënten e-mailen en videochatten in overeenstemming met HIPAA, en Medicare en zorgverzekeraars moeten nu telegeneeskunde diensten vergoeden. 

Hoewel deze maatregelen als tijdelijk werden aangekondigd, zullen degenen die nu uit de eerste hand ervaring hebben met het gemak en de kosteneffectiviteit van telegeneeskunde, er niet van af willen zien. Zodra de crisis voorbij is, zal gezondheidszorg standaard op afstand worden verleend, niet noodzakelijk, waardoor de beste artsen hun diensten kunnen schalen naar veel meer patiënten. De aandelen in Teladoc en vergelijkbare bedrijven zijn al sterk gestegen in de verwachting dat de pandemie de telegeneeskunde-industrie voor langdurige rugwind zal zorgen.

De menselijke en economische kosten van de pandemie zullen uitgaven van het Ministerie van Defensie injecteren in telegeneeskunde, medische beeldvorming bedrijven, diagnostische bedrijven en virologisch onderzoek. Het tele gezondheidsaanbod zal verbeteren en toenemen, met betere test- en diagnostische producten voor thuisgebruik en de alomtegenwoordige acceptatie van wearables die continu op symptomen controleren. 

Grote steden zullen permanente pandemische bewakingssystemen invoeren en veel bedrijven en sportstadions zullen realtime dreiging monitoring uitvoeren door middel van screening op symptomen en temperatuurcontrole van bezoekers.

5. De landelijke schuldencrisis onder studenten zal eindelijk afnemen naarmate het hoger onderwijs online gaat

Door de pandemie zijn tal van universiteiten gedwongen om lessen online te verplaatsen, waardoor studenten worden opgeroepen voor terugbetaling van collegegeld en onkosten. Als, in het najaarssemester, universiteiten nog steeds online lesgeven, welk percentage van die studenten zal zich dan opnieuw inschrijven voor collegegeld van vóór de crisis? Het wereldwijde experiment voor leren op afstand dat momenteel aan de gang is, kan aantonen dat hoger onderwijs effectief kan functioneren tegen een fractie van de persoonlijke kosten. Als dat het geval is, kan dit leiden tot een afrekening die de levering van hoger onderwijs verandert, met name voor minder selectieve universiteiten, aangezien studenten de kosten en baten van een vierjarige verblijfs ervaring opnieuw afwegen.

Universiteiten zullen ook onder druk komen te staan ​​om de kosten te verlagen van de staatsregelingen die hen financieren met een zware financiële krapte. Velen zullen uiteindelijk hybride modellen adopteren die face-to-face leren beperken tot projectmatige opdrachten en werkgroepen van studenten. Dit zal de kosten drastisch verlagen, terwijl de beste instructeurs hun inzichten kunnen schalen naar meer studenten. Ze zouden ook een overtuigend pleidooi kunnen houden voor het verbreden van de toegang tot elite-universiteiten, waarvan de kleine cohorten historisch gezien gerechtvaardigd zijn op basis van fysieke beperkingen die inherent zijn aan klaslokalen en campussen.

6. Goederen en mensen zullen minder vaak en minder vrij over nationale en regionale grenzen heen bewegen

Landen trekken zich in zichzelf terug, grenzen worden minder poreus en de internationale handel zakt in elkaar. Om hun vermogen om lange periodes van economisch zelfisolatie te overleven te versterken, zullen regeringen aandringen op versterking van de binnenlandse productiecapaciteit en ingrijpen om voldoende redundantie in kritieke toeleveringsketens te injecteren. 

Zelfs voordat de pandemie toesloeg, hadden de hogere lonen in China, internationale handelsoorlogen en de opkomst van semi-autonome fabrieken bedrijven er al toe aangezet om de productie opnieuw aan te bieden, waardoor deze dichter bij binnenlandse onderzoeks- en ontwikkelingscentra kwam te liggen. De coronavirus crisis zal deze trend versnellen: bedrijven zullen in toenemende mate de veerkracht van gecentraliseerde binnenlandse toeleveringsketens verkiezen boven de efficiëntie van geglobaliseerde. Bij gebrek aan ondersteuning om de gedeelde voordelen van wereldwijde economische integratie en geglobaliseerde toeleveringsketens te beschermen, zullen de multilaterale instellingen voor mondiaal bestuur die in de 20e eeuw zijn opgericht, tijdelijk beginnen te rafelen.

Regeringen die noodbevoegdheden hebben aangenomen om de crisis te beheersen en hun grenzen te bewaken, zullen niet graag afstand doen van deze wanneer deze zich terugtrekt. Regeringen zullen meer wijdverbreide en indringender toezicht houden en een bredere autoriteit claimen om virale dreigingen te monitoren en erop te reageren. Checkpoints aan nationale en regionale grenzen zullen biometrische screening gebruiken om dodelijke virussen in realtime op te sporen en verplichte quarantaines op te leggen aan reizigers die vanuit bepaalde landen binnenkomen. Dit zorgt voor aanzienlijke wrijving bij alle soorten reizen. Luchtvaartmaatschappijen, horeca en toerisme zullen in de onmiddellijke nasleep van de crisis en na de crisis een ernstige terugval in de vraag ervaren.

7. Na een eerste golf van isolationisme kan multilaterale samenwerking floreren

Na een eerste terugtrekking uit de globalisering kunnen landen gaan erkennen dat technologische en virale bedreigingen existentieel zijn en daarom internationale samenwerking vereisen. Met een gevoel van pragmatisch internationalisme zouden landen internationale normen, monitoring- en rapportagesystemen en gecoördineerde respons- en noodplannen ontwikkelen. 

Wanneer de volgende pandemie toeslaat, zouden wereldwijde monitoring- en rapportagesystemen dit eerder detecteren. Een gecoördineerde wereldwijde reactie zou bevelen tot zelfisolatie effectief maken, de economische stopzetting verkorten en hopelijk levens sparen.

 

Over de auteur: Web Master
Doe ik later....

Doe mee!

Doe mee met onze community!
Deelname is gratis en zonder verpichtingen!

Reacties

Er zijn nog geen reacties